Du kan näst intill fördubbla din energiförbrukning med hjälp av gåstavar. Du höjer pulsen mer än vid en vanlig promenad. Det beror, bland annat, på att du även använder armarna för att förflytta dig framåt. Detta gör i sin tur att belastningen ökar och att ditt cirkulationssystem kommer igång rejält. Generellt säger man att energiförbrukningen går upp med 20 procent tack vare stavarna.
Det är såklart viktigt att anpassa träningen efter din egen förmåga och dina mål med träningen. För att få ut så mycket som möjligt av din träning ska du tänka på att variera både längd och lutning på dina träningspass. Fastnar du i samma runda varje dag kommer du inte att utvecklas särskilt mycket. Dessutom kommer det inte att bli lika kul då. Vi skulle vilja ge dig ett tips på ett tufft pass som du kan testa när du väl kommit igång med stavgång.
Intervaller på två vis
Alla träningspass ska börja med en uppvärmning. Du kan antingen börja med att gå lite långsamt och att sedan öka takten för att slutligen komma upp i den hastighet du behöver för att givande träningspass. Det kan också vara en bra idé att mjukstarta lite med rörlighetsövningar. Ta dina stavar och håll dem i ett brett grepp ovanför huvudet. Dina armar ska vara raka. För sedan armarna framåt och nedåt. I bottenläge vänder du för att sedan gå nedåt bakom ryggen.
En annan bra uppvärmningsövning, som inriktas på benen, är squats med stavarna. Antingen använder du dem som stöd för att hålla balansen, eller så håller du dem framför dig med sträckta armar eller ovanför huvudet med sträckta armar, för lite extra utmaning.
Detta intervallpass är 60 minuter långt. Du börjar med att gå raskt med dina stavar i 10 minuter. Sedan börjar du varva: två minuter riktigt snabbt, en minut lugnt, två minuter riktigt snabbt, en minut lugnt tempo. Fortsätt med dessa intervaller till dess att du totalt motionerat i 60 minuter. Avsluta med en lugn promenad i ca 10 minuter.
Ett annat tufft träningspass är stavgång i backe. Leta rätt på en slalombacke eller liknande som du kan nyttja. Värm upp uppvärmningsövningarna ovan. Kör ditt pass genom att varva två minuter snabba och en minuts lugnare intervaller till dessa att du kommit upp i 30 minuter totalt. Nedvarvningen kan bestå av 10 minuters stavgång i lugnare tempo. Detta pass ger dig både konditions- och styrketräning. Dessutom kommer din bålstyrka att få sig en rejäl utmaning. Det är viktigt att du tänker på din hållning under hela passet och att du då lägger extra fokus på skuldror och rygg.
Tekniktips
När det kommer till stavgång är det väldigt viktigt med teknik. Hållningen är A och O. Din hållning ska vara stolt. Axlarna ska vara sänkta. Staven ska alltid luta bakåt och du ska trycka ifrån ordentligt med dina armar. Riktmärket är att du ska sätta ner stavarna i marken när de når 30-45 graders vinkel bakåt. Sist men inte minst ska du tänka på att stavträning är en diagonalgång. Höger arm fram samtidigt som vänster ben fram och vice versa.
Tänker du testa vårt tips om stavgångsintervaller i backe bör du tänka på att sätta ner hela foten i backen. Undvik att enbart gå på framfoten eftersom det sliter för mycket på vadmuskulaturen. När du sätter i foten ska rörelsen liksom rulla framåt från hälens utsida fram emot stortån. Är det riktigt brant kan detta dock vara svårt att anamma och det är okej. Korta partier kan du använda en teknik där du sätter i framfoten först utan att det gör någon skada. När du går ned för backen kommer dina framsida vadmuskler att få jobba för att hålla emot. Med stavarna ska du fokusera på att hålla balansen. Om det går kan du därför testa att förlänga stavarna något eftersom de då blir bättre i detta avseende.
Lämna ett svar